Search

Bytte av skroggjennomføringer

Updated: Feb 2, 2021

Gamle skroggjennomføringer er skumle greier, det fikk vi tydelig erfare. Jeg har trodd jeg har vært flink til å se over mine gamle messinggjennomføringer, men i anledning langtur tenkte vi det var på sin plass å gi frøkna en full overhaling også her. Alle de gamle messinggjennomføringene skal ut, og TruDesign komposittgjennomføringer skal inn. TruDesign fører et komplett utvalg av det man måtte trenge av deler til skroggjennomføringer, med bend, toveis- og treveis kuleventiler, tilbakeslagsventil med mer.

Komposittmaterialet skal i følge produsentene være sterkt, brannsikkert og "evigvarende" selv i kontakt med saltvann, og det er jo en egenskap de fleste metaller mangler.

NB! Ikke forveksle dette materialet med de gamle nylon-gjennomføringene, som ikke på noe vis anbefales å brukes under vannlinja.


TruDesigns gjennomføringer ser ganske like ut som normale skroggennomføringer, bortsett fra at de selvfølgelig er laget i et plastliknende materiale, og kan fås i svart og hvitt. Bendene er også ganske sammenliknbare med tilsvarende i stål eller messing, mens kuleventilene derimot, er vesentlig større og klumpete. Hos oss blir er det nødvendig med kuleventiler på trange steder, hvor det rett og slett ikke er plass til en TruDesign kuleventil. Heldigvis er gjengestørrelsene standard tommer, og man kan dermed fint kombinere kompositt skroggennomføringer med kuleventiler av messing dersom det ønskes. Slik har jeg tenkt at jeg enklere kan bytte ut messingventilen oftere, mens selve skroggjennomføringen av kompositt kan stå flere år.


Nødvendig utstyr:

Vinkelsliper med navrondell, hammer, rørleggertang, sandpapir, multiverktøy, epoxy, aceton.


Vi startet med å koble fra alle gummislangene fra innsiden, slik at det bare stod igjen slangestuss, kuleventil og skroggjennomføring. For å få has på harde gummislanger kan det være et tips å varme de opp med varmepistol for å få myknet opp gummien. Vi har også fått tips om at Volvo Pentas gummismøremiddel er gummiverdens svar på WD-40.


Også nå hvorfor gamle skroggjennomføringer er skumle greier. I prosessen med å løsne gummislanger, varmet vi opp slangen og prøvde å dra den av. Med håndmakt, heller ikke av full kraft, kom den ganske raskt. Det viste seg, til vår skrekk, at slangestussen av messing røk tvers av. Med håndkraft! For å presisere tydelig, gjengene hang igjen i kuleventilen, mens resten hang igjen i gummislangen. Det kunne altså enkelt vært en belastning på denne slangen på et annet tidspunkt, mens båten lå på sjøen, som hadde forårsaket samme skade.


Forklaringen på hvorfor tilsynelatende intakte messingdeler blir så svake, og som gjør at det er vanskelig å "se" når man burde skifte skroggjennomføringer, er:

Messing består av en blanding av sink og kobber. I kontakt med saltvann, vil sinken i messingen bli spist opp (avsinking), og over tid vil gjøre skroggjennomføringen porøs og svak, uten at dette gir noen synlige endringer. Derfor er i utganspunktet er ikke messing noe godt materiale for maritimt bruk.


For å få vekk driten gikk vi på med vinkelsliper med navrondell (sliperondell). Vi slipte ned gjennomføringene jevnt ned, og når vi kom langt nok kunne vi se at det formet seg en ring med samme diameter som hullet i skroget, og vi pusset bare ned til vi hadde en fullstendig ring rundt hele. Vi prøvde å være forsiktig med å ikke pusse for dypt, slik at vi ikke gjorde hull på laget med epoxy primer som beskytter glassfiberen fra saltvannet.

Den ytre ringen ligger bare utenpå skroget, og løsnet lett enten av seg selv, eller ved å pirke litt med en kniv. Selve gjennomføringen sitter derimot bedre, men med en kombo av å banke litt med en hammer og å vrikke og vri fra innsiden kom den relativt greit.


Vi hadde også en gjennomføring med sil, som er reserveinntak til kjølevann dersom det for eksempel skulle gro til i vanninntaket i drevet. Dette er en enkelt komponent, som vil si at sila sitter støpt fast i gjennomføringen. For å få denne ut med samme taktikk, skjærte vi av hele sila før vi pusset ned etter samme oppskrift som over.84 views0 comments

Recent Posts

See All